Muffinki z pomarańczą i płatkami migdałowymi

Powinno być Wielkanocnie i w ogóle, a
moje dzisiejsze wypieki przypominają bardziej o Bożym Narodzeniu – pomarańcze i papilotki w śnieżynki (!), ale efekt jest super. Smak rekompensuje ujemną temperaturę i czekanie na wiosnę…


pamaranczowe2Składniki:

(8 dużych muffinek)

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 ml soku pomarańczowego,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • garść pokruszonych płatków migdałów,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mąkę, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, sodę i migdały i sól mieszamy razem. W drugim naczyniu łączymy jajko, sok i olej. Przelewamy składniki mokre do suchych i energicznie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto powinno być gęste. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C (piekarnik rozgrzewamy wcześniej). Muffinki zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
Lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy, 4 łyżki cukru pudru.

pomaranczowe3pomaranczowe1

 

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “Muffinki z pomarańczą i płatkami migdałowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *