– Co robisz dziś na obiad?
– Nic. A dlaczego pytasz?
– Idę do sklepu i nie wiem co kupić.
Po takiej wymianie SMSów nadal nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad. I nie wiem skąd wzięła się myśl o rybie, którą u mnie w domu przygotowuje się na Boże Narodzenie. Potem przypomniałam sobie o naleśnikach ze Słodki Słony. I tak powstał pomysł na dzisiejszy obiad.
Całkiem smaczny przypadek z tego wyszedł!
Składniki na ciasto naleśnikowe:
(ok. 12 naleśników)
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 jajka,
- 2 i 1/3 szklanki mleka,
- pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli/papryka ostra
Farsz:
- 7 średnich marchewek,
- 3 pietruszki,
- połowa selera,
- połowa dużej cebuli,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, oliwę, pół szklanki mleka i przyprawy (według własnego smaku) i zaczynamy miksowanie. Kiedy ciasto będzie gładkie, dodajemy pozostałą część mleka. Zostawiamy ciasto na ok. pół godziny, by odpoczęło.
W tym czasie obieramy i ścieramy na wiórki marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę kroimy w kostkę. Kolejno smażymy po kilka minut warzywa (każde osobno), pilnując by nie przypaliły się , przekładamy do naczynia, dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy.
Farsz przekładamy na gotowe naleśniki i zawijamy.
Przed podaniem naleśniki możemy podsmażyć na patelni lub włożyć na kilka minut do piekarnika.
Opcjonalnie danie możemy podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego : )