Nalewka z wiśni wg receptury babci

Kolejny sposób, by zatrzymać lato, jego smaki i aromaty. Tym razem będą potrzebne wiśnie…
Dziś przepis na nalewkę z wiśni, czyli wiśniówkę.
Przygotowanie zajmuje ok. 6-9 tygodni, ale warto czekać, smak nam wszystko wynagrodzi!

wiśniówka3

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 1 kg cukru,
  • 500 ml spirytusu
  • 200 ml wódki (opcjonalnie)

wiśniówka4

Sposób przygotowania:

Wiśnie dokładnie płuczemy, usuwamy pestki i przekładamy do dużego słoika.
Owoce zasypujemy cukrem i  zakręcamy słoik. By wymieszać owoce z cukrem, potrząsamy kilka razy słoikiem.
Odstawiamy na 2-3 tygodnie, od czasu do czasu mieszamy.

Po 2-3 tygodniach dolewamy spirytus (i wódkę), mieszamy z owocami i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, by wiśnie się „przegryzły”.

Po 2 tygodniach miksturę przelewamy przez sitko (dodatkowo można na nim położyć gazę), a następnie rozlewamy do butelek i zostawiamy na kolejne 2-3 tygodnie.

Najlepiej smakuje w zimowe wieczory!

wiśniówka2

Nalewki i wina domowe II edycja

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 myśli nt. „Nalewka z wiśni wg receptury babci”

  1. chodzi mi onalewke z wisni czyjanie zepsulam dalam dwa kg. wisni ,1l spirytus 1l wody 1kg.cukru wode zagotowalam z cukrem wystudzilam dodalam spirytus i wlalam do butli .nie drylowalam wisni .prosze oodpowiec robie to pierwszy raz .

    1. Myślę, że nalewka będzie mniej alkoholowa, ale równie smaczna.
      Nie ma się czego obawiać, jeżeli chodzi o jej przygotowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *