Kolejny sposób, by zatrzymać lato, jego smaki i aromaty. Tym razem będą potrzebne wiśnie…
Dziś przepis na nalewkę z wiśni, czyli wiśniówkę.
Przygotowanie zajmuje ok. 6-9 tygodni, ale warto czekać, smak nam wszystko wynagrodzi!
Składniki:
- 2 kg wiśni,
- 1 kg cukru,
- 500 ml spirytusu
- 200 ml wódki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wiśnie dokładnie płuczemy, usuwamy pestki i przekładamy do dużego słoika.
Owoce zasypujemy cukrem i zakręcamy słoik. By wymieszać owoce z cukrem, potrząsamy kilka razy słoikiem.
Odstawiamy na 2-3 tygodnie, od czasu do czasu mieszamy.
Po 2-3 tygodniach dolewamy spirytus (i wódkę), mieszamy z owocami i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, by wiśnie się „przegryzły”.
Po 2 tygodniach miksturę przelewamy przez sitko (dodatkowo można na nim położyć gazę), a następnie rozlewamy do butelek i zostawiamy na kolejne 2-3 tygodnie.
Najlepiej smakuje w zimowe wieczory!
chodzi mi onalewke z wisni czyjanie zepsulam dalam dwa kg. wisni ,1l spirytus 1l wody 1kg.cukru wode zagotowalam z cukrem wystudzilam dodalam spirytus i wlalam do butli .nie drylowalam wisni .prosze oodpowiec robie to pierwszy raz .
Myślę, że nalewka będzie mniej alkoholowa, ale równie smaczna.
Nie ma się czego obawiać, jeżeli chodzi o jej przygotowanie 🙂