Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Słodko-kwaśny deser w 100% kojarzący się z latem! Przede wszystkim bardzo owocowy, tak jak lubię najbardziej.
Wystarczą ulubione owoce sezonowe, by cieszyć się wyjątkowym smakiem lata…

crumbleowocowe3Składniki:

  • 3 brzoskwinie,
  • garść jagód lub borówek,
  • garść kolorowych porzeczek,
  • garść agrestu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Składniki na kruszonkę:

  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych górskich.
  • 100 g masła,
  • 50 g drobnego cukru do wypieków

crumbleowocowe1Sposób przygotowania:

Kruszonka: w naczyniu umieszczamy miękkie masło, mąkę, cukier i wyrabiamy między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawiamy.

Brzoskwinie kroimy w ósemki, usuwamy szypułki z porzeczek. Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem, wierzch posypujemy kruszonką.

Owoce pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało.
Wyjmujemy, chwilę studzimy.

crumbleowocowe2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką”

Skomentuj Moje Bistro Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *