Ryba + ziemniaki, czyli piątkowy obiad

Dziś na obiad coś pysznego i prostego.
Nic więcej pisać nie będę. Zobaczcie sami…

rybka

Składniki:

  • 200 g wędzonej makreli,
  • 6 średnich ugotowanych (bez soli) ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • drobno posiekana i podsmażona cebulka (opcjonalnie),
  • mąka lub bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Makrelę obieramy, usuwamy ości i rozdrabniamy za pomocą widelca. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę/maszynkę do mięsa lub rozgniatamy widelcem. Łączymy z rybą. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i natkę. Formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w mące. Smażymy na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.
Kotleciki możemy podać z ulubioną sałatą.

kotletkotlecikiSmacznego  : )

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *