Dziś na obiad coś pysznego i prostego.
Nic więcej pisać nie będę. Zobaczcie sami…
Składniki:
- 200 g wędzonej makreli,
- 6 średnich ugotowanych (bez soli) ziemniaków,
- 1 jajko,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
- drobno posiekana i podsmażona cebulka (opcjonalnie),
- mąka lub bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
- przyprawy: sól, pieprz,
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Makrelę obieramy, usuwamy ości i rozdrabniamy za pomocą widelca. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę/maszynkę do mięsa lub rozgniatamy widelcem. Łączymy z rybą. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i natkę. Formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w mące. Smażymy na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.
Kotleciki możemy podać z ulubioną sałatą.
Smacznego : )