Pieczone udka z kurczaka z miodem, cytryną i romzarynem (paleo)

Propozycja na świąteczny/niedzielny obiad. Cała tajemnica tkwi w miodowo-cytrynowej marynacie. Jest i słodko i kwaśno!
Mięso jest soczyste i delikatne, z idealnie chrupiącą skórką.
Warto spróbować!

kurczakcytrynowy4

Składniki:
(dla 4 osób)

  • 4 udka z kurczaka,
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki,
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny,
  • 2-3 gałązki rozmarynu,
  • 6 łyżek miodu wielokwiatowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

kurczakcytrynowy1

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka dokładnie płuczemy i oczyszczamy, suszymy ręcznikiem papierowym.

W miseczce umieszczamy miód, przyprawy oraz sok z cytryny, mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka.

W naczyniu układamy udka z kurczaka, cząstki cytryn, rozmaryn, nakrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na kilka godzin do zamarynowania.

Kurczaka pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku najpierw przez 20 min., by kurczak nabrał złocistego koloru.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, naczynie nakrywamy folią aluminiową i pieczemy 60-70 min.
Na ostatnie 10-15 min przed końcem zdejmujemy folię, by skórka była chrupiąca.

Kurczaka podajemy z ziemniakami i sałatą.

kurczakcytrynowy3

kurczakcytrynowy2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *