Pieczony schab i czerwone wino

Idealny na kanapki.Na śniadanie i kolację. Doskonała alternatywa dla wszystkich wędlin, tych ze sklepowych półek rzecz jasna.
Serdecznie polecam!
schabik

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki czerwonego wina (użyłam Carlo Rossi California Red),
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

sch

Sposób przygotowania:

W naczyniu mieszamy przyprawy z oliwą. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Wkładamy schab i dokładnie nacieramy przyprawami. Nakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie dolewamy wino. Zostawiamy, najlepiej na całą noc w lodówce.
Pieczemy ok. 80-90 minut w temperaturze 160-180 stopni C.
W trakcie pieczenia możemy polewać mięso pozostałą marynatą, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej soczyste.

Smacznego : )

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *