Pizza na cieście francuskim

Wieczorem w końcu wybiorę się na Stare Miasto, by podziwiać świąteczne iluminacje. Przez 5 dni w tygodniu patrzę na nie spiesząc się na zajęcia, ale to nie to samo.
Koniec tygodnia zbliża się wielkimi krokami. W sobotę jadę do domu, by zacząć świąteczne porządki, piec piernik i lepić pierogi.
To dopiero przede mną. Teraz pozostaje spacer Krakowskim Przedmieściem i zachwyt nad kolorowymi światełkami.
Jest lekki mróz, dookoła śnieg…Święta są tak blisko…
Gdy czasu mało na przygotowanie kolacji, a koniecznie chcemy zjeść coś ciepłego po powrocie do domu, nie ma nic lepszego niż ciasto francuskie.
Robiąc porządki w lodówce można dodać do pizzy to wszystko, co nam zalega i należy szybko wykorzystać. Zatem dziś pizza z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (225 g),
  • 20 dag pieczarek,
  • 20 dag piersi z kurczaka,
  • 15 dag żółtego sera,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:

Ciasto rozkładamy na blasze na papierze do pieczenia i podpiekamy ok 5 minut. Następnie kładziemy bazę – koncentrat pomidorowy wymieszany z przyprawami (możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek), podsmażonego kurczaka i pieczarki. Na koniec posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

pizzaSmacznego  🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jedna myśl nt. „Pizza na cieście francuskim”

Pozostaw odpowiedź Alicja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *