Polędwiczki wieprzowe, pieczone młode ziemniaki i zielone szparagi…

Zakochałam się! I już nie mogę doczekać się, kiedy spotkam i usłyszę moją nową miłość, choć muszę czekać aż do listopada…A dokładniej do 10 listopada, bo wtedy właśnie odbędzie się w warszawskim Klubie Stodoła koncert Meli Koteluk.
Dziś cały dzień słucham jej piosenek i jestem pod ogromnym wrażeniem.

 W oczekiwaniu na koncert, zapraszam na kolejny pomysł na obiad…

szparagirazemSkładniki:
(dla 2 osób)

  • 10-12 zielonych szparagów,
  • 10 małych młodych ziemniaków,
  • 6 plasterków polędwicy wieprzowej,
  • przyprawy:sól morska i pieprz (według uznania i własnego smaku),
  • 3 łyżki masła,
  • oliwa z oliwek,
  • suszone zioła (tymianek, bazylia, zioła prowansalskie)

Sos holenderski:

  • 2 żółtka,
  • 1/4 kostki masła,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz

szparag3Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy w poprzek prawie do samego końca. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą (lub olejem/masłem), układamy ziemniaki, posypujemy solą i pieprzem.
W połowie pieczenia (czas zależy od wielkości ziemniaka i piekarnika – mój nie jest najlepszy niestety) na ziemniakach układamy kawałki masła, posypujemy ziołami, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy do momentu, aż będą całkowicie miękkie.

Szparagi myjemy, odcinamy po ok. 1-1,5 cm z końców i gotujemy przez 10 minut w wysokim garnku. Warto sprawdzić miękkość widelcem, by ich nie przegotować. Muszą być miękkie, ale nie rozpadające się.
Szparagi odcedzamy i wykładamy na talerz.

Masło roztapiamy. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz. Do żółtek dodajemy powoli ciepłe jeszcze masło i ubijamy do momentu, aż sos zgęstniej.

Umyte i osuszone kawałki polędwicy uciskamy lekko w dłoniach (nie trzeba używać tłuczka), lekko doprawiamy pieprzem. Smażymy na maśle po 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso.

I gotowe!

szparag2szparag1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jedna myśl nt. „Polędwiczki wieprzowe, pieczone młode ziemniaki i zielone szparagi…”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *