Składniki:
(dla 5-6 osób)
- 500 g mięsa mielonego,
- 300 g makaronu (kokardki, świderki, rurki),
- 150 g żółtego sera startego na dużych oczkach,
- 1 puszka pomidorów lub 300 ml passaty pomidorowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy.
Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Mięso podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu) przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając, by równomiernie się przysmażyło. Do mięsa dodajemy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.
Do garnka przekładamy pomidory/passatę i zaczynamy gotować na małym ogniu, a następnie dodajemy podsmażone mięso.
Sos przyprawiamy do smaku. Jeżeli pomidory będą kwaśne, dodajmy cukru.
Sos gotujemy ok. 5 minut.
Na blachę wykładamy warstwami sos i makaron, posypujemy startym serem.
Ostatnią warstwę powinien stanowić sos pomidorowy.
Makaron pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni C.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.