Słodkie ptysie!

Samo ciasto nadaje się nie tylko na ptysie, ale także na domowe eklery, czy też karpatkę. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę! A radość z przygotowania domowych ptysi nie do opisania!

ptysie1

Składniki:
(9 -10 sztuk)

  • 250 ml  zimnej wody,
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36% ubitej z 2-3 łyżkami cukru pudru

ptysie2

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem. Kiedy będzie wrzeć, dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka.
Pozostawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, gdy jest gładkie przekładamy do worka cukierniczego z  tylką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy porcje ciasta, zostawiając pomiędzy nimi odstępy (ciasto urośnie).

Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu studzimy i i kroimy wzdłuż.

Ptysie nadziewamy śmietaną ubitą z cukrem pudrem (najlepiej za pomocą ozdobnej tylki). Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ptysie3

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

3 komentarze do “Słodkie ptysie!”

Skomentuj Milu Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *