Zimowe śniadanie: puszyste placuszki z jabłkami na maślance

Grudzień zaczynamy na słodko i owocowo.

Na śniadanie placuszki z jabłkami, do przygotowania których użyłam maślanki.
Placuszki są kruche, delikatne, a za sprawą maślanki lekko kwaśne.
Nic tak dobrze nie robi, jak ciepłe śniadanie w zimny grudniowy poranek.

racuchy1

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 twarde jabłka (ligol, golster, szara reneta )
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia placuszków

racuchy4

Sposób przygotowania:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia, dodajemy maślankę, cukier puder,cukier waniliowy, brązowy cukier i jajka i miksujemy 1-2 minuty, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta.
Ciasto powinno być dość gęste.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w plastry o grubości 1/2 cm. Jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość, najlepiej za pomocą łyżki.

Na patelni rozgrzewamy olej – musi dokładnie pokrywać całe dno patelni.
Nakładamy ciasto, formując w miarę jednakowej wielkości placuszki.
Placuszki smażymy na złoty kolor, ok.1 min. z każdej strony.
Usmażone, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar oleju ze smażenia.

Placuszki podajemy z cukrem pudrem, najlepiej gorące, zaraz po przygotowaniu.

racuchy3

racuchy2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

4 komentarze do “Zimowe śniadanie: puszyste placuszki z jabłkami na maślance”

Skomentuj Małgorzata Budziła Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *