Lody malinowo-jogurtowe

W tym roku lato wyjątkowo rozpieszcza nas pogodą!
Wszyscy ci, którzy wypoczywają nad Bałtykiem zapewne nie narzekają na brak słońca.
Takie lato lubię najbardziej…
Aby jednak poczuć odrobinę chłodu i cudowne orzeźwienie, proponuję proste w wykonaniu lody malinowo-jogurtowe na bazie jogurtu greckiego. Słodko-kwaśne, może lekko przypominające sorbet, bez użycia maszyny do lodów i niewymagające mieszania mikserem co kilka godzin.
Praktycznie robią się same!

lodyjogurtowe2

Składniki:
(5 sztuk)

  • 1 szklanka malin,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 200 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Maliny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, by całkowicie się rozpadły i puściły sok. Odcedzamy na sitku i pozbywamy się drobnych pesteczek.
Przestudzony mus malinowy łączymy z miodem i jogurtem – miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do foremek na lody i porządnie schładzamy, najlepiej 4-5 h.
Przed wyjęciem lodów, ogrzewamy foremki lekko w dłoniach lub polewamy niewielką ilością letniej wody.

lodyjogurtowe1

Akcja lodowa 2014

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Lody malinowo-jogurtowe”

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *