Słodkie uzależnienie…

W czasach szkoły podstawowej, czy gimnazjum lubiłam wykonywać różnego rodzaju prace na plastykę, które wymagały zdolności manualnych. Czy to wydzieranki, wyklejanki, szopka bożonarodzeniowa z zapałek, a nawet wykonanie karmnika – wszystko to sprawiało mi ogromną frajdę. Z czasem wszystkie te drobne zajęcia poszły w zapomnienie…

Któregoś dnia spędziłam ładnych kilka godzin na oglądaniu materiałów poświęconych dekoracji cupcakes i tortów w stylu angielskim, dlatego też postanowiłam wykorzystać moje dawne zamiłowanie do różnego rodzaju zajęć technicznych i artystycznych na tym właśnie polu.
Postanowione – będę próbować swoich sił w dekoracji babeczek i tortów.

Oglądając różnego rodzaju filmiki, z ogromnym podziwem patrzyłam na sprawne dłonie, które za pomocą rękawa cukierniczego potrafiły w kilka minut wyczarować prawdziwe małe dzieła sztuki (zresztą do tej pory jestem pod ogromnym wrażeniem).
Poniżej znajduje się kilka przykładów tych pyszności.
Zapraszam!

róże1

róża2

Tak, powyższe kwiaty to słodkie cupcakes ułożone w śliczny bukiet.
Wykonane z niezwykłą precyzją i starannością, tak urocze, że szkoda niszczyć tę elegancką kompozycję.

Do wykonania powyższych róż potrzebna jest tylka ze wzorem dużej gwiazdki, na przykład Wilton nr 1M.

Kolejna inspiracja to Walentynkowe babeczki.
Kilka zwinnych ruchów rękawa cukierniczego i gotowe!
Gdyby to jeszcze było dla wszystkich takie oczywiste…
Dolna warstwa kremu wykonana jest przy użyciu tylki ze wzorem gwiazdki, np. Wilton 199.
Płatki natomiast to tylka Wilton nr 103.

babeczka2\babeczka3

A to już duża babeczka, z której za chwilę powstanie Mikołaj!

babeczka1

Kilka dodatków i gotowe!

babeczka4

Tort ombre, czyli połączenie dużej ilości kremu i elegancji.
Wzory wykonywane rękawem cukierniczym są przeróżne i naprawdę efektowne.

ombre1

tortombre1

tortombre2

tortombre3

tortombre4

Teraz coś w temacie nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia – urocze mini babeczki – choinki.

Są nie tylko pomysłowe, ale i zawierają moje dwa ulubione składniki, czyli czekoladę i truskawki.
Co prawda w Polsce zimą raczej trudno o smaczne truskawki (chyba, że ktoś zachował kilka ładnych sztuk i może je wyjąć na tę okoliczność z zamrażarki), to jednak sam pomysł jest godny uwagi.
Maślany krem trzyma się właśnie na owocach. Dodatkowe dekoracje to różnego rodzaju posypki cukrowe i gwiazdki.choinki2

I na koniec jeszcze raz babeczki – choinki.
Swój kształt zawdzięczają podstawie z wafelka do lodów w kształcie rożka, zaś krem nakładany jest na przykład tylką Wilton nr 18.

choinki1

W głowie mam milion pomysłów co do dekoracji babeczek. Wkrótce spróbuję swoich sił i pochwalę się efektami na blogu 🙂

Kanały YouTube godne uwagi: DecoPacInc oraz MyCupcakeAddiction.

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *