Za oknem złota jesień. Pogoda sprzyja spacerom.
Ja jednak wolę pozostać dziś w domu i zrobić coś, co przeniesie promienie słońca na mój stół. Dziś krem z dyni…
Składniki:
(danie dla 2-3 osób)
- ok. 1 l bulionu warzywnego,
- 80 dag dyni,
- pół średniej cebuli,
- oliwa z oliwek lub masło do smażenia,
- 2-3 łyżki śmietany 18 %,
- 2 kromki chleba pszennego (najlepiej aby był lekko suchy),
- sól,
- pieprz,
- pieprz chilli
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę. Smażymy razem ok. 3 minuty, by połączyć smaki. Podsmażone warzywa dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż dynia będzie lekko miękka. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy (według uznania-ja wole kiedy zupa jest dość pikantna).
Gdy zupa się gotuje możemy w tym czasie przygotować grzanki – kroimy chleb w kostkę, polewamy lekko oliwą z oliwek, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pilnując, żeby grzanki się nie przypaliły (temp. 180 stopni C, ok. 8 minut).
Gdy wywar jest gotowy, całość blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem podajemy z łyżką śmietany i grzankami.
Smacznego!
Super przepis. Polecam. Genialny krem! Właśnie ugotowałem:)
Bardzo pyszny krem 🙂 Polecam
Swietny strona! notka bardzo przydatna, chyba kazdy sie z tym zgodzi. Dzieki! Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia (bo na pewno bede tu jeszcze zagladal).
Na samym poczatku bylam raczej sceptyczna, co do tekstu, ale notka bardzo mi sie podoba i sama nie wiem, z czym mialam problem. blog jest super, musze tu czesciej zagladac.
Przyznaje super przepisy:) dziś zrobiłam właśnie krem z dyni!;) był GENIALNY!! naprawdę polecam:)
Zrobiłam, dziś krem z dyny, jest super, z niecierpliwością czekam na następne przepisy 🙂