Słoneczny krem z dyni

Za oknem złota jesień. Pogoda sprzyja spacerom.
Ja jednak wolę pozostać dziś w domu i zrobić coś, co przeniesie promienie słońca na mój stół. Dziś krem z dyni…

Składniki:
(danie dla 2-3 osób)

  • ok. 1 l bulionu warzywnego,
  • 80 dag dyni,
  • pół średniej cebuli,
  • oliwa z oliwek lub masło do smażenia,
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %,
  • 2 kromki chleba pszennego (najlepiej aby był lekko suchy),
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz chilli

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę. Smażymy razem ok. 3 minuty, by połączyć smaki. Podsmażone warzywa dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż dynia będzie lekko miękka. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy (według uznania-ja wole kiedy zupa jest dość pikantna).
Gdy zupa się gotuje możemy w tym czasie przygotować grzanki – kroimy chleb w kostkę, polewamy lekko oliwą z oliwek, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pilnując, żeby grzanki się nie przypaliły (temp. 180 stopni C, ok. 8 minut).

Gdy wywar jest gotowy, całość blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem podajemy z łyżką śmietany i grzankami.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 myśli nt. „Słoneczny krem z dyni”

  1. Swietny strona! notka bardzo przydatna, chyba kazdy sie z tym zgodzi. Dzieki! Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia (bo na pewno bede tu jeszcze zagladal).

  2. Na samym poczatku bylam raczej sceptyczna, co do tekstu, ale notka bardzo mi sie podoba i sama nie wiem, z czym mialam problem. blog jest super, musze tu czesciej zagladac.

Pozostaw odpowiedź suplementy diety Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *