Spaghetii carbonara – moje ulubione!

carbonara1

Składniki:
(dla 2 osób)

  • 150 g makaronu spaghetii,
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę lub paski,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 2 żółtka,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki parmezanu startego na drobnych oczkach+odrobina do posypania,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, odrobina startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
Na patelni podsmażamy boczek, tak by lekko wytopił sie tłuszcz, dodajemy czosnek i smażymy razem jeszcze 1 min (jeżeli boczek jest tłusty, nadmiar tłuszczu zbieram z patelni za pomocy ręcznika papierowego).
W miseczce łączymy śmietanę, żółtka i ser – przyprawiamy do smaku.
Na patelnię przekładamy ugotowany makaron, zalewamy sosem śmietanowym, dokładnie mieszamy całość i smażymy dalej przez 1-2 minuty.
Śmietana musi zgęstnieć, ale należy uważać, by żółtka nie ścięły się za bardzo.
Wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem, dodajemy listki bazylii.

carbonara2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jedna myśl nt. „Spaghetii carbonara – moje ulubione!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *