Świąteczne brownie piernikowe

Brownie może być ciastem świątecznym. Wystarczy magiczny składnik w postaci przyprawy korzennej i ciasto zyskuje nowy i niepowtarzalny smak.
W trakcie pieczenia zapach przyprawy niósł się po całym mieszkaniu, a my z niecierpliwością czekaliśmy na wyjęcia ciasta z piekarnika,  by w końcu móc spróbować choć kawałeczka.
Brownie zniknęło w oka mgnieniu…

browniepiernikowe1

Składniki:

  • 200 g czekolady (u mnie 1 gorzka i 1 mleczna),
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej

Sposób przygotowania:

Połamaną czekoladę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Do przestudzonej masy czekoladowej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą korzenną, dodajemy jajka i miksujemy całość na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.

Masę czekoladową wylewamy na formę.
Brownie pieczemy 25-30 min.

Upieczone i lekko przestudzone ciasto kroimy w kwadraty.

Brownie możemy podać oprószone cukrem pudrem lub z polewą czekoladową.

browniepiernikowe2

Korzenne przysmaki

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

4 komentarze do “Świąteczne brownie piernikowe”

Skomentuj Manufakturamoni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *