Syrop pierniczkowy

Taki pierniczkowy syrop może być świetnym dodatkiem do ulubionej kawy, gorącej czekolady, świątecznego grzańca lub ciasta, gdzie użyjemy go jako sosu lub dodatku do kremu.
W okresie poświątecznym, będzie miłym wspomnieniem świątecznych chwil z bliskimi.
Możliwości wykorzystania syropu jest całkiem sporo.

syroppierniczkowy1

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Wstawiamy na mały ogień i zaczynamy gotować, od czasu do czasu mieszamy.
Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy przyprawę korzenną i mieszamy.
Syrop gotujemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszamy.
W trakcie gotowania musimy uważać, by mikstura nie wykipiała.

Gotowy syrop zostawiamy w rondelku do przestudzenia, a gdy będzie zimny przelewamy do butelki lub słoiczka.

Przechowujemy w lodówce.

Drobinki zmielonych przypraw zbierają się i osadzają na naczyniu. Jeżeli chcemy tego uniknąć i otrzymać bardziej klarowny syrop, możemy go odsączyć na sitku z cienką warstwą gazy.

syroppierniczkowy2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 myśli nt. „Syrop pierniczkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *