Taki pierniczkowy syrop może być świetnym dodatkiem do ulubionej kawy, gorącej czekolady, świątecznego grzańca lub ciasta, gdzie użyjemy go jako sosu lub dodatku do kremu.
W okresie poświątecznym, będzie miłym wspomnieniem świątecznych chwil z bliskimi.
Możliwości wykorzystania syropu jest całkiem sporo.
Składniki:
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Wstawiamy na mały ogień i zaczynamy gotować, od czasu do czasu mieszamy.
Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy przyprawę korzenną i mieszamy.
Syrop gotujemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszamy.
W trakcie gotowania musimy uważać, by mikstura nie wykipiała.
Gotowy syrop zostawiamy w rondelku do przestudzenia, a gdy będzie zimny przelewamy do butelki lub słoiczka.
Przechowujemy w lodówce.
Drobinki zmielonych przypraw zbierają się i osadzają na naczyniu. Jeżeli chcemy tego uniknąć i otrzymać bardziej klarowny syrop, możemy go odsączyć na sitku z cienką warstwą gazy.
Gorąca czekolada z takim syropem musi być boska!;)
Kawę z syropem piję, to teraz moja ulubiona. A czekolada będzie w weekend 🙂