Czekoladowa tarta z borówkami bez pieczenia

Latem świetnie sprawdzają się desery, które nie wymagają pieczenia. Coraz częściej przygotowuję zatem kremy z owocami, domowe lody lub właśnie tarty na ciasteczkowym spodzie.
Nakład pracy niewielki, a efekt cudowny!

Dziś czekoladowa tarta z borówkami.

tartazborowkami2Składniki na spód:
(forma o średnicy 26 cm)

  • 250 g herbatników  kakaowych,
  • 70 g bardzo zimnego masła,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g zagęszczonego mleka skondensowanego słodzonego,
  • 50 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej,
  • dodatkowo ulubione sezonowe owoce, np. borówki, maliny, jagody

Sposób przygotowania:

Herbatniki, masło i  skórkę z cytryny umieszczamy w malakserze i miksujemy na drobny, gładki piasek. Wykładamy formę, dokładnie dociskając brzegi. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Mascarpone i mleko skondensowane ubijamy na bardzo sztywny krem,  pod koniec dodajemy  roztopioną schłodzoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników, przekładamy na schłodzony spód i dalej schładzamy przez kolejną godzinę.
Po tym czasie na kremie układamy owoce.
Opcjonalnie możemy posypać tartę cukrem pudrem lub zetrzeć czekoladę i dodać listki świeżej mięty lub melisy.
Przed podaniem należy wyjąć tartę na 2-3 minut, by łatwiej można było ją kroić.

tartazborowkami1

Lekkie desery bez piekarnika vol 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 myśli nt. „Czekoladowa tarta z borówkami bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *