Tarta z dynią i wędzonym boczkiem

Jesień w pełni. Czasem zza chmur wygląda słońce, to znów pada deszcz, a liści na drzewach już tak niewiele. Podobno w tym tygodniu ma spaść już pierwszy śnieg!
Zanim jednak zaczniemy myśleć o zimowych świętach, trzeba wykorzystać to, co w jesienie najlepsze – dynię, jabłka, gruszki, śliwki…
Dziś tarta z dynią hokkaido i wędzonym boczkiem. Doda energii na cały dzień w pracy lub będzie świetnym obiadem czy też kolacją.

tartazdynia1

Składniki:
(forma 24 cm)

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 60 g zimnego masła,
  • 2-3 łyżki zimnej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 800 g dyni (waga miąższu),
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki śmietany 30%,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wodę i sól – szybko zagniatamy całość do połączenia składników.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na min. 30 min do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy farsz.
Boczek i dynię kroimy w drobną kostkę, podsmażamy przez 10-15 min, aż boczek się zarumienia a dynia zmięknie.
Doprawiamy odrobiną pieprzu i tymiankiem.

Jajka łączymy ze śmietaną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty. Podpiekamy ok.12-15 min.

Na podpieczone ciasto wykładamy dynię z boczkiem i zalewamy masą jajeczną.

Tartę pieczemy 30-40 min., aż masa na wierzchu się zetnie.
Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z sałatą i pomidorami.

tartazdynia2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jedna myśl nt. „Tarta z dynią i wędzonym boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *