Tartaletki warzywne na cieście francuskim

Pogoda zachęca do wyjścia z domu. Za oknem słońce i lekki mróz, ale to w końcu zima. Po świętach bez śniegu i pogodzie bardziej jesiennej, ta biel to całkiem miły widok dla oka.
Niestety dziś muszę posiedzieć trochę przed komputerem, w końcu sesja zbliża się wielkimi krokami. Aby dodać sobie trochę energii, proponuję coś kolorowego i lekkiego. Dziś warzywa w roli głównej.

Składniki (4 tartaletki):

  • 2 marchewki,
  • cukinia,
  • 3/4 papryki,
  • 1/3 małej cebuli,
  • połowa opakowania ciasta francuskiego,
  • sól, pieprz,
  • oliwa do smażenia.

warzywatartaletkiSposób przygotowania:

Warzywa kroimy w cienkie słupki i kolejno smażymy przez kilka minut aż warzywa będą miękkie: zaczynamy od marchewki, potem papryka, cebula i cukinia. Pod koniec smażenia przyprawiamy całość solą i pieprzem.
Warzywa układamy w foremkach dociskając je łyżką i przykrywamy ciastem francuskim, które lekko nakłuwamy.
Tartaletki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu odwracamy foremki, by ciasto stanowiło podstawę dla warzyw.
warzywaupieczone tartaletki warzywnetartaletkitartaletki

Smacznego  🙂

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *