Tort PIJANA WIŚNIA

Tort zdecydowanie dla dorosłych! Wiśniowy, kakaowy i alkoholowy.
Dzięki nasączeniu nalewką wiśniową jest także bardzo wilgotny i wyrazisty w  smaku.
Zdecydowanie przypadł mi do gustu.

tortwiśniowy3

Składniki na biszkopt:
(forma o średnicy 23 cm)

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 50 ml nalewki lub likieru wiśniowego rozcieńczonej w 100 ml letniej wody, do nasączenia blatów

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g kremówki 30 lub 36%,
  • 3 łyżki cukru do wypieków,
  • dodatkowo: wiśnie w alkoholu, ok. 20-30 sztuk (użyłam wiśni, które pozostały z nalewki)

tortwiśniowy2

Sposób przygotowania:

Biszkopt przygotowujemy według TEGO PRZEPISU – zamiast mąki ziemniaczanej dodajemy kakao. Biszkopt dzielimy na 3 części, każdy z nich nasączamy wódką, nalewką z wiśni lub likierem wiśniowym.

Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier.
Do ubitej śmietany przekładamy partiami mascarpone.
Miksujemy do momentu, aż krem będzie gładki. Wstawiamy na 5-20 minut do lodówki, by stężał.

Pierwszy blat układamy na paterze, układamy na nim wiśnie, smarujemy kremem, układamy drugi blat i znów smarujemy kremem. Ostatnią warstwę ma stanowić biszkopt. Wierzch i boki tortu dekorujemy pozostałą częścią kremu.

Tort podajemy schłodzony, najlepiej smakuje kolejnego dnia po przygotowaniu. Przechowujemy w lodówce.

tortwiśniowy1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *