Truskawki z migdałami i czekoladą zapiekane pod kruszonką

Dziś ostatni truskawkowy przepis w tym tygodniu – truskawki zapiekane pod kruszonką z migdałami i czekoladą. Prosty i smaczny deser, który zniewala smakiem każdego.
Najlepiej smakuje w towarzystwie lodów śmietankowych lub bitej śmietany.
Obowiązkowy deser w czerwcu!kruszonka1

Składniki:
(dla 2-3 osób)

  • 250 g truskawek,
  • 2-3 posiekane kostki czekolady,
  • garść płatków migdałów,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 55 g zimnego masła

kruszonka3

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, dzielimy na połówki i przekładamy do kokilek.
Owoce posypujemy posiekaną czekoladą i migdałami, odstawiamy na bok.

Z cukru, mąki i masła wyrabiamy kruszonkę.

Truskawki posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min.
Pieczemy do momentu, aż kruszonka się zezłoci.
Podajemy na ciepło.

kruszonka2

 

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “Truskawki z migdałami i czekoladą zapiekane pod kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *