Wilgotne i aromatyczne ciasto, którego przygotowanie zajmie mniej niż 10 minut. Idealne, kiedy mamy ochotę na słodką przekąskę i mało czasu na jej przygotowanie.
Wystarczy połączyć wszystkie składniki i włożyć ciasto do piekarnika, by za chwilę cieszyć się smakiem domowego ciasta z brzoskwiniami.
Składniki:
(forma 23 cm)
- 180 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 4 jajka,
- 5 łyżek drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 duża brzoskwinia lub 2 mniejsze,
- 1 łyżeczka brązowego cukru do posypania wierzchu,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania przed podaniem
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajka i sok z cytryny. Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinię i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy 55-60 minut w nagrzanym uprzednio do 180 stopni C piekarniku. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe – patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy.
Studzimy na kratce.
Mniam, wygląda wspaniale 🙂