Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Wilgotne i aromatyczne ciasto, którego przygotowanie zajmie mniej niż 10 minut. Idealne, kiedy mamy ochotę na słodką przekąskę i mało czasu na jej przygotowanie.
Wystarczy połączyć wszystkie składniki i włożyć ciasto do piekarnika, by za chwilę cieszyć się smakiem domowego ciasta z brzoskwiniami.

brzoskwiniowe3

Składniki:
(forma 23 cm)

  • 180 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 duża brzoskwinia lub 2 mniejsze,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru do posypania wierzchu,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania przed podaniem

brzoskwiniowe1

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajka i sok z cytryny. Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinię i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy 55-60 minut w nagrzanym uprzednio do 180 stopni C piekarniku. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe – patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy.
Studzimy na kratce.

brzoskwiniowe4

brzoskwiniowe1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “Ucierane ciasto z brzoskwiniami”

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *