W chińskim stylu: makaron ryżowy z łososiem i brokułem

Przygotowanie chińszczyzny w domu jest niezwykle proste.
Wystarczy kilka składników i orient w parę chwil zagości w naszym domu.
Dziś propozycja na makaron ryżowy z łososiem marynowanym w sosie sojowym z dużą ilością zielonego brokuła.
Danie sycące i błyskawiczne.

makaronryżowy3

Składniki:
(dla 2 osób)

  • 200 g filetu z łososia,
  • 150 g różyczek brokuła,
  • 100 g makaronu ryżowego,
  • 1 łyżka sezamu,
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki,
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju, np. sezamowego,
  • szczypta płatków chilli,
  • przyprawy: sól morska, biały pieprz do smaku

makaronryżowy2

Sposób przygotowania:

Filet z łososia kroimy w dużą kostkę, umieszczamy w naczyniu, zalewamy sosem sojowym, sokiem z limonki i przyprawiamy płatkami chilli. Ostawiamy do lodówki na 20-30 min.

Na suchej patelni prażymy sezam.
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Brokuły wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by nie straciły koloru.

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i smażymy rybę, ok. 1-2 minuty.
Po tym czasie za pomocą łopatki/łyżki rybę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy makaron, brokuły i sezam, przyprawiamy solą i białym pieprzem.
Smażymy razem kolejną minutę.
Podajemy natychmiast.

makaronryżowy4

makaronryżowy1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “W chińskim stylu: makaron ryżowy z łososiem i brokułem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *