Wytrawna tarta z cebulą i boczkiem

Ostatnio tarty to mój ulubiony pomysł na obiad, czy też kolację. Zresztą efekty moich upodobań widoczne są na blogu. Niedawno gościła tutaj tarta z łososiem i porem, a jeszcze wcześniej tarta z kurkami. Dziś propozycja na tartę z dużą ilością cebuli i wędzonym boczkiem. Pycha!

tartacebula3

Składniki: (forma 26 cm)

  • 110 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki mleka,
  • 175 g mąki żytniej typ 2000,
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 5 białych cebul pokrojonych w piórka,
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 100 ml mleka 3,2%,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 2 jajka,
  • starty parmezan lub inny twardy ser,
  • przyprawy: sól, pieprz  czarny, gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona, świeży tymianek

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w na blacie lub w misie robota kuchennego i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 1h do lodówki. Pokrojony boczek podsmażamy na złoty kolor, dodajemy cebulę i dalej smażymy, aż cebula zmięknie i będzie szklista. Zostawiamy do przestudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1/2 cm. Formę smarujemy masłem, wykładamy do niej ciasto i dokładnie dociskamy brzegi oraz usuwamy nadmiar ciasta, który może wystawać z formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy obciążenie, np. fasola, ryż, kulki ceramiczne lub forma o mniejszej średnicy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Spód podpiekamy przez 10 minut z obciążeniem i kolejne 5 min bez obciążenia, by spód się zarumienił. W tym czasie łączymy mleko, śmietankę i jajka, przyprawiamy całość. Dodajemy cebulę i boczek – mieszamy. Farsz wykładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 30-35 min, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem. Podajemy na ciepło lub zimno.

tartacebula2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *