Wytrawna tarta z cukinią, łososiem i kozim serem

Tarta z cukinią, łososiem i kozim serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację w rodzinnym gronie lub na wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi. Do tego lampka białego wina, sałata i nie trzeba nic więcej!tartacukinia2

Składniki na ciasto:

  • 200 g maki pszennej,
  • 110 g zimnego masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • 1 cukinia,
  • 100 g sera koziego,
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki śmietany 30%,
  • sól, pieprz czarny i pieprz cytrynowy do smaku

tartacukinia3

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto układamy na stolnicy i szybko zagniatamy, formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i dostawiamy na min. 30 min. do lodówki.

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, lekko odciskamy z nadmiaru wody. Ser kruszymy lub kroimy w kostkę, łososia kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy na bok.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, przyprawy i mieszamy, dokładamy cukinię, ser kozi i łososia, mieszamy.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy do formy (26 cm), nakłuwamy spód widelcem i pieczemy ok. 12-15 min. na złoty kolor.

Na podpieczony spód, przelewamy farsz.
Tartę pieczemy 45-50 min.
Lekko studzimy i podajemy.

tartacukinia1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *