Jedni wolą ją gęstą i kleistą, drudzy z kolei bardziej płynną.
Gotowana na mleku, wodzie, soku, jedzona na ciepło i zimno. Podawana z bakaliami, owocami, miodem lub po prostu bez dodatków.
Każdy ma swój ulubiony sposób jej przygotowania.
Danie, które może nie zachwyca wyglądem, ale za to smak wszystko wynagradza.
Moja ulubiona owsianka nie jest za gęsta, ma mnóstwo bakalii, a dla odrobiny słodkości dodaję łyżkę miodu.
Rozgrzewające śniadanie w zimowy poranek.
Składniki:
(dla 1 osoby)
- 25 g płatków górskich,
- 250 ml mleka 3,2%,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1 łyżka miodu,
- listki mięty
Sposób przygotowania:
Płatki wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 6-7 minut, od czasu do czasu mieszamy.
Ugotowane płatki zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, mieszamy i zostawiamy w garnku na kolejną minutę.
Owsiankę przekładamy na talerz i posypujemy bakaliami.