Zrób to sam: smakowe oliwy

Smakowe/aromatyzowane oliwy doskonale nadają się do marynowania mięs oraz przygotowywania dresingów do sałatek. Ceny takich oliw potrafią jednak skutecznie zniechęcić do zakupu. Aby uniknąć dylematu „kupić-nie kupić”, wystarczy kilka składników, dobra oliwa z oliwek, niewielkie szklane naczynia i możemy samodzielnie przygotować oliwy smakowe w domu. To dziecinnie proste!

oliwasmakowa3

Składniki:

  • oliwa z oliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 świeża papryczki chilli,
  • 1 szczypta płatków chilli,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

oliwasmakowa1

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy 2 naczynia.
Do pierwszego wkładamy przekrojoną wzdłuż papryczkę, płatki chilli i czosnek, do drugiego gałązki rozmarynu.

Do naczyń wlewamy oliwę z oliwek, tak by pokryła dodatki.
Zostawiamy do „zamarynowania” na 2-3 dni.
Przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

oliwasmakowa2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *