Smakowe/aromatyzowane oliwy doskonale nadają się do marynowania mięs oraz przygotowywania dresingów do sałatek. Ceny takich oliw potrafią jednak skutecznie zniechęcić do zakupu. Aby uniknąć dylematu „kupić-nie kupić”, wystarczy kilka składników, dobra oliwa z oliwek, niewielkie szklane naczynia i możemy samodzielnie przygotować oliwy smakowe w domu. To dziecinnie proste!
Składniki:
- oliwa z oliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)
- 2 ząbki czosnku,
- 1 świeża papryczki chilli,
- 1 szczypta płatków chilli,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy 2 naczynia.
Do pierwszego wkładamy przekrojoną wzdłuż papryczkę, płatki chilli i czosnek, do drugiego gałązki rozmarynu.
Do naczyń wlewamy oliwę z oliwek, tak by pokryła dodatki.
Zostawiamy do „zamarynowania” na 2-3 dni.
Przechowujemy w zaciemnionym miejscu.