Zupa-krem dynia-marchewka

Po słodkich drożdżówkach, batonikach i sernikach przyszła pora na jesienną zupę z dyni i marchewek z odrobiną papryki, tak dla kontrastu.
Kremy z warzyw to moje ulubione zupy, zwłaszcza jesienią i zimą. A korzystając z sezonu dyniowego, taka zupa to obowiązek każdej pani domu!

Zupa jest sycąca, a zarazem rozgrzewająca, w sam raz na coraz chłodniejsze dni.

kremzdyni1

Składniki:
(dla 5-6 osób)

  • 1 dynia hokkaido (ok. 1 kg samego miąższu),
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1/4 białej cebuli,
  • przyprawy do smaku: słodka papryka, sól, pieprz, pieprz cayenne,
  • do podania: grzanki z serem/bagietka, odrobina kwaśnej śmietany, uprażone pestki dyni, świeży tymianek

kremzdyni2

Sposób przygotowania:

Dynię, paprykę i marchewki myjemy i wstępnie oczyszczamy, z dyni wydrążamy środek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 250 stopni C ok. 35-40 min.
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu.
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki.
Upieczone warzywa dokładamy do bulionu i gotujemy całość ok. 10-15 min, do miękkości.
Po ugotowaniu całość dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne i słodką papryką.
Krem podajemy z grzankami/bagietką i odrobiną śmietany.

Wskazówki: do przygotowania kremu możemy wykorzystać marchewki z bulionu warzywnego, a wtedy nie trzeba ich już podpiekać.
Jeżeli chcemy, by zupa była mniej kaloryczna, możemy pominąć boczek.

kremzdyni3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *