Zupa-krem dynia-marchewka

Po słodkich drożdżówkach, batonikach i sernikach przyszła pora na jesienną zupę z dyni i marchewek z odrobiną papryki, tak dla kontrastu.
Kremy z warzyw to moje ulubione zupy, zwłaszcza jesienią i zimą. A korzystając z sezonu dyniowego, taka zupa to obowiązek każdej pani domu!

Zupa jest sycąca, a zarazem rozgrzewająca, w sam raz na coraz chłodniejsze dni.

kremzdyni1

Składniki:
(dla 5-6 osób)

  • 1 dynia hokkaido (ok. 1 kg samego miąższu),
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1/4 białej cebuli,
  • przyprawy do smaku: słodka papryka, sól, pieprz, pieprz cayenne,
  • do podania: grzanki z serem/bagietka, odrobina kwaśnej śmietany, uprażone pestki dyni, świeży tymianek

kremzdyni2

Sposób przygotowania:

Dynię, paprykę i marchewki myjemy i wstępnie oczyszczamy, z dyni wydrążamy środek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 250 stopni C ok. 35-40 min.
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu.
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki.
Upieczone warzywa dokładamy do bulionu i gotujemy całość ok. 10-15 min, do miękkości.
Po ugotowaniu całość dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne i słodką papryką.
Krem podajemy z grzankami/bagietką i odrobiną śmietany.

Wskazówki: do przygotowania kremu możemy wykorzystać marchewki z bulionu warzywnego, a wtedy nie trzeba ich już podpiekać.
Jeżeli chcemy, by zupa była mniej kaloryczna, możemy pominąć boczek.

kremzdyni3

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *