Zupa mocno rozgrzewająca

Za zupami nie przepadałam. Wyjątkiem był rosół mojej mamy (niestety nie umiem otworzyć smaku rosołu, aby choć trochę przypominał ten maminy, muszę nad tym jeszcze solidnie popracować). Sama myśl, że na obiad będzie zupa sprawiała, że odruchowo zaglądałam do lodówki w poszukiwaniu czegoś na kanapki. Jednak do wszystkiego trzeba dorosnąć. Do zup też(szczerze, nie pamiętam kiedy nastąpił ten przełomowy moment). Teraz sama chętnie gotuję zupy i kremy. Lubię, gdy z obiadu zostanie jej trochę więcej, tak aby podgrzać kolejną porcję jeszcze na kolację. Nic tak nie rozgrzewa jak gorąca zupa.

zupaZima niestety nie odpuszcza. Wiosenne sałatki muszą jeszcze poczekać. Najlepszą alternatywą po powrocie do domu jest zatem coś rozgrzewającego i sycącego. I taki właśnie będzie dzisiejszy obiad.

Składniki:

  • 200 g szynki wieprzowej,
  • ok. 2 litry wody lub bulionu,
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 2 marchewki pokrojone w talarki,
  • 3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej czerwonej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta chilli,
  • liść laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Pokrojone w kostkę mięso podsmażamy (najlepiej na odrobinie smalcu!) na brązowy kolor, dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez chwilę. Zalewamy mięso wodą, dokładamy liść laurowy i pieprz ziarnisty i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, ziemniaki i przecier, doprawiamy ostrą papryką, pieprzem mielonym, solą i chilli. Gdy warzywa będą prawie miękkie dokładamy paprykę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Na końcu wrzucamy groszek. Całość gotujemy przez 2-3 minuty.

Wskazówka: mięso przed smażeniem możemy obtoczyć w mące, dzięki czemu zupa będzie nieco gęstsza, bez dodatkowej potrzeby jej zaprawiania

zupa1zupa2

Smacznego : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *