Tiramisu – uwielbiam. Brownie – uwielbiam!
A gdyby połączyć te smaki?
Czemu nie?! Z tego musi powstać coś niesamowitego, i tak właśnie się stało 🙂
W smaku jest mocno czekoladowe, ale dzięki gorzkiej czekoladzie nie jest za słodkie.
Według mnie, po prostu pyszne…
Składniki na brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 200 g drobnego cukru do wypieków,
- 200 g masła,
- 140 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- opcjonalnie do podania: bita śmietana, kakao
Czekoladę, cukier i masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu rozpuszczamy, co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy jajka, mąkę, kakao, sól i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Składniki na krem tiramisu:
- 250 g mascarpone,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- 2 łyżki likieru amaretto
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodajemy mascarpone i amaretto.
Miksujemy do momentu, aż krem zgęstnieje i będzie trzymał kształt.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Formę o wymiarach 20×25 wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy 1/2 masy czekoladowej, następnie cały kremu tiramisu, a na wierzch pozostałą część brownie.
Przy pomocy widelca lub wykałaczki w cieście robimy wzorki, by masy się nieco pomieszały.
Ciasto pieczemy 40-45 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe), studzimy przy uchylonym piekarniku.
Mmm, to zdecydowanie połączenie dla mnie 🙂