2w1: brownie – tiramisu

Tiramisu – uwielbiam.  Brownie – uwielbiam!
A gdyby połączyć te smaki?
Czemu nie?! Z tego musi powstać coś niesamowitego, i tak właśnie się stało 🙂

W smaku jest mocno czekoladowe,  ale dzięki gorzkiej czekoladzie nie jest za słodkie.
Według mnie, po prostu pyszne…

brownietir2

Składniki na brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 200 g masła,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie do podania: bita śmietana, kakao

Czekoladę, cukier i masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu rozpuszczamy, co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy jajka, mąkę, kakao, sól i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.

Składniki na krem tiramisu:

  • 250 g mascarpone,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 2 łyżki likieru amaretto

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodajemy mascarpone i amaretto.
Miksujemy do momentu, aż krem zgęstnieje i będzie trzymał kształt.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Formę o wymiarach 20×25 wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy 1/2 masy czekoladowej, następnie cały kremu tiramisu, a na wierzch pozostałą część brownie.
Przy pomocy widelca lub wykałaczki w cieście robimy wzorki, by masy się nieco pomieszały.
Ciasto pieczemy 40-45 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe), studzimy przy uchylonym piekarniku.

brownietir1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “2w1: brownie – tiramisu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *