Brownie z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi

Dzisiejszy przepis to coś dla prawdziwych wielbicieli czekolady, zwłaszcza gorzkiej, a jednocześnie pomysł na słodką przekąskę na majowy piknik w plenerze.

Moje brownie jest mocno czekoladowe i słodkie. Świetną sprawą są dodane do ciasta bakalie – żurawina nadaje nieco kwasowości, a orzechy przyjemnie chrupią w trakcie jedzenia.

brownie1  Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady* (min. 60% kakao)
  • 100 g białej czekolady,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 250 g masła,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 100 g orzechów włoskich (wyłuskanych),
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem (składniki nie mogą się zagotować, dlatego należy czynność wykonać na małym ogniu ).Od czasu do czasu mieszamy.  Do płynnej i lekko przestudzonej masy dodajemy jajka, dosypujemy kakao przesiane z mąką i solą. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy (odrobinę bakalii możemy ułożyć na wierzchu ciasta). Dokładnie mieszamy całość. Masę przekładamy na formę o wymiarach 26×24 lub tortownicę 28 cm. Pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Brownie studzimy przy uchylonym piekarniku. Jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty.

*jeżeli nie przepadamy za gorzką czekoladą proponuję zmienić proporcje na: 1 gorzka, 1 mleczna i 1 biała lub 1 gorzka i 2 mleczne.

brownie2 Piknik majowy

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

7 komentarzy do “Brownie z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *