Upalne dnia mają lada chwila powrócić! Warto zatem wcześniej pomyśleć o napojach, które będziemy przygotowywać, gdy z nieba będzie lał się żar czerwcowego słońca.
Moim sprawdzonym sposobem jest mrożona herbata brzoskwiniowa, ale ta domowa, aromatyczna i naprawdę orzeźwiająca. Zdecydowanie uzależnia!
Składniki:
- 4 brzoskwinie,
- 1-2 łyżki ksylitolu,
- 1,5 l wody,
- 3 torebki ulubionej czarnej herbaty,
- liście mięty lub melisy,
- kostki lodu do podania
Sposób przygotowania:
Zaparzamy 1,5 l czarnej herbaty, studzimy.
Brzoskwinie kroimy w ósemki, zasypujemy ksylitolem, zalewamy wodą, tak by zakryć owoce, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min. Zostawiamy do wystudzenia.
Do dzbanka przekładamy ugotowane kawałki owoców, zalewamy odcedzonym syropem z gotowania, dodajemy herbatę, mieszamy całość. Schładzamy w lodówce przez min. 1h.
Herbatę podajemy z miętą i kostkami lodu.