Propozycja dla wszystkich mięsożerców – burgery wołowe z bekonem!
Burgery są delikatne i soczyste, a dzięki plastrom smażonego boczku dodatkowo chrupiące. Aby nie poprzestać tylko na mięsie, standardowo znalazły się warzywa: obowiązkowo pomidor, sałata i cebula, a dodatkowo również rzodkiewka, która wprowadziła nieco charakteru i ostrości. Wszystko oprawione w pyszne razowe bułki.
Wszyscy panowie będą zachwyceni…
Polecam!
Składniki:
(na 6 burgerów)
- 500 g wołowiny,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany 12%,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka płatków chilli,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- kilka gałązek natki pietruszki drobno posiekanej,
- 8-10 plastrów bekonu,
- dodatkowo: sałata, plastry pomidora, rzodkiewki, ogórka świeżego lub kiszonego, bułki, ser żółty, domowe frytki
Sposób przygotowania:
Mięso przekładamy na sporek miski, dodajemy przyprawy, śmietanę, jajko i natkę pietruszki – dokładnie wyrabiamy.
Mięso dzielimy na 6 porcji, z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy, by nadać jej kształt burgera.
Burgery smażymy na rozgrzanej patelni grilowej (bez tłuszczu), po 4-5 minut z każdej strony, aż porządnie zbrązowieją.
Usmażone burgery zdejmujemy z patelni i odkładamy na 2-3 minuty, by odpoczęły.
Na tej samej patelni podsmażamy na złoty kolor plastry bekonu, w zależności od grubości wystarczy im 1-2 minuty z każdej strony.
Burgery podajemy z ulubionymi dodatkami.