Dżem morelowy o konsystencji galaretki. Niezbyt słodki, a tym samym orzeźwiający.
Sprawdzi się na słodko w towarzystwie białego sera lub jako dodatek do gofrów z bitą śmietana, a dzięki listkom tymianku będzie doskonały w wersji wytrawnej, na przykład z camembertem.
Składniki:
(8 słoiczków)
- 1 kg moreli (waga bez pestek),
- 300 g cukru,
- 1 opakowanie Dżemixu 3:1,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 5 łyżek zimnej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Umyte, wypestkowane i pokrojone w kostkę owoce przekładamy do garnka. Zasypujemy Dżemixem i mieszamy. Dolewamy wodę i zaczynamy gotować.
Gdy owoce się zagotują, dodajemy cukier, sok z cytryny i tymianek (same listki, bez łodyżek) – gotujemy na małym ogniu 5-7 minut ciągle mieszając, by owoce się nie przypaliły.
Gorący dżem przekładamy do wypieczonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 3 minuty.
Wskazówka: jeżeli owoce w trakcie wstępnego gotowania z Dżemixem puszczą za mało soku, możemy dodać kolejne 5 łyżek zimnej wody i gotować całość ok. 10-12 minut