Dżem morelowy z tymiankiem

Dżem morelowy o konsystencji galaretki. Niezbyt słodki, a tym samym orzeźwiający.
Sprawdzi się na słodko w towarzystwie białego sera lub jako dodatek do gofrów z bitą śmietana,  a dzięki listkom tymianku będzie doskonały w wersji wytrawnej, na przykład z  camembertem.

dżemmorelowy2

Składniki:
(8 słoiczków)

  • 1 kg moreli (waga bez pestek),
  • 300 g cukru,
  • 1 opakowanie Dżemixu 3:1,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Umyte, wypestkowane i pokrojone w kostkę owoce przekładamy do garnka. Zasypujemy Dżemixem i mieszamy. Dolewamy wodę i zaczynamy gotować.
Gdy owoce się zagotują, dodajemy cukier, sok z cytryny i tymianek (same listki, bez łodyżek) – gotujemy na małym ogniu 5-7 minut ciągle mieszając, by owoce się nie przypaliły.
Gorący dżem przekładamy do wypieczonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 3 minuty.

 

Wskazówka: jeżeli owoce w trakcie wstępnego gotowania z Dżemixem puszczą za mało soku, możemy dodać kolejne 5 łyżek zimnej wody i gotować całość ok. 10-12 minut

dżemmorelowy3

dzemmorelowy1

Przetwory

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *