Kolejna dostarczona do mnie porcja kurek oznaczała jedno – pyszną tartę!
Tym razem jest to tarta na cieście francuskim, więc nie potrzebujemy czasu na zagniatanie i schładzanie kruchego ciasta. Idealna propozycja na kolację lub późny obiad.
Tarta jest delikatna w smaku, za sprawą ciasta chrupiąca, a odrobina tymianku nadaje jej wyrazistości.
Składniki:
(forma 24 cm)
- 2/3 opakowania ciasta francuskiego,
- 250 g kurek,
- 2 jajka,
- 150 ml śmietany 30%,
- 150 g koziego serka,
- świeży tymianek,
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, przekładamy na formę (w razie konieczności docinamy ciasto, by miało odpowiedni kształt formy), nakładamy obciążenie, np. ryż, fasola lub kulki ceramiczne i podpiekamy na złoty kolor, ok. 12-15 min.
Do miseczki wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy całość.
Na podpieczonym spodzie układamy kurki i pokrojony w kostkę kozi ser, zalewamy całość śmietaną.
Tarę pieczemy ok. 30-40 min., aż masa całkowicie się zetnie.
Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło jaki i na zimno.