Z ciasta francuskiego można wyczarować cuda – od słonych przekąsek, po tarty na obiad lub kolację, aż do deserów.
Dziś wersja śniadaniowa, na słodko w towarzystwie szklanki mleka lub deserowa, do popołudniowej kawy w ogrodzie – bułeczki z dżemem morelowym i białym serem.
Składniki:
(8 sztuk)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 150 g białego sera półtłustego,
- 150 ml dżemu morelowego,
- 1 jajko,
- brązowy cukier do posypania wierzchu ciasteczek
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Ciasto dzielimy na 8 prostokątów. Na każdy z nich nakładamy plaster białego sera 1 dużą łyżeczkę dżemu morelowego, składamy prostokąt na pół i dokładnie sklejamy.
Gotowe bułeczki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy brązowym cukrem.
Bułeczki pieczemy 15-20 minut na złoty kolor.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Pyszne i takie proste 🙂
W sam raz na śniadanie!