Ten gulasz przygotowuję zazwyczaj z podwójnej porcji, tak by wystarczył na 2 dni, bo drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej.
Sos jest aksamitny, gęsty i lśniący, a mięso kruche i delikatne.
Składniki:
(dla 2 osób)
- 200 g wołowiny pokrojonej w kostkę,
- 150 g pieczarek,
- 200 ml piwa Guinness,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 czubata łyżeczka cukru,
- 2-3 liście laurowe,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego,
- przyprawy: sól, pieprz czarny – wg uznania, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- olej rzepakowy do smażenia,
- dodatkowo do podania: puree ziemniaczane, sałata
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wołowinę obtaczamy w mące i smażymy na mocny brązowy kolor, usmażoną przekładamy do garnka.
2. Wołowinę zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy piwo, cukier, liście laurowe i dalej gotujemy kolejne 20- 30 min, od czasu do czasu mieszamy.
3. Pieczarki obieramy i kroimy, na przykład w ćwiartki lub grubsze plasterki, również obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
4. Do garnka z mięsem przekładamy pieczarki i doprawiamy całość słodką papryką.
5. Gulasz gotujemy, aż mięso będzie całkowicie miękkie, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.