Gulasz wołowy na piwie Guinness

Ten gulasz przygotowuję zazwyczaj z podwójnej porcji, tak by wystarczył na 2 dni, bo drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej.
Sos jest aksamitny, gęsty i lśniący, a mięso kruche i delikatne.

gulasz3

Składniki:
(dla 2 osób)

  • 200 g wołowiny pokrojonej w kostkę,
  • 150 g pieczarek,
  • 200 ml piwa Guinness,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżeczka cukru,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny – wg uznania, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • dodatkowo do podania: puree ziemniaczane, sałata

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wołowinę obtaczamy w mące i smażymy na mocny brązowy kolor, usmażoną przekładamy do garnka.
2. Wołowinę zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy piwo, cukier, liście laurowe i dalej gotujemy kolejne 20- 30 min, od czasu do czasu mieszamy.
3. Pieczarki obieramy i kroimy, na przykład w ćwiartki lub grubsze plasterki, również obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
4. Do garnka z mięsem przekładamy pieczarki i doprawiamy całość słodką papryką.
5. Gulasz gotujemy, aż mięso będzie całkowicie miękkie, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

gulasz2

gulasz1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *