Dziś kolejny truskawkowy przepis – propozycja na śniadanie lub podwieczorek, czyli budyń z kaszy jaglanej na mleku z truskawkami. Pożywny, lekki, słodki i bardzo wakacyjny.
Mój ulubiony to ten jeszcze gorący, zajadany zaraz po przygotowaniu, choć w wersji na zimno smakuje równie dobrze.
Znika z miseczki w 5 minut!
Składniki:
(dla 1 osoby)
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki truskawek,
- 2 łyżki miodu,
- do podania: truskawki, cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Do rondelka wsypujemy kaszę jaglaną, płuczemy pod ciepłą, bieżącą wodą, kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzamy, wlewamy mleko i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
Ugotowaną kaszę blendujemy z truskawkami, mlekiem i miodem.
Budyń podajemy z kawałkami truskawek i cukrem waniliowym.
Zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: naturalniezdrowe.com.pl