Ta zupa chodziła mi po głowie już od dawna. Intensywna w smaku, gorąca i odpowiednia na obiad po zabieganym dniu między jedną biblioteką a drugą.
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 3 czerwone papryki,
- 2 ugotowane marchewki (użyłam tych, które gotowały się w bulionie),
- przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz,chilli, suszona bazylia, cukier
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na cztery części. Na blasze wyłożonej folią aluminiową układamy kawałki papryki i pieczemy do momentu, aż skórka będzie mocno przypieczona, wręcz czarna – dzięki temu łatwo obierzemy paprykę,a krem będzie miał intensywny smak. Obraną ze skórki paprykę przekładamy do wywaru, dokładamy przecier, marchewkę i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec przyprawiamy szczyptą soli, odrobiną chilli, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą cukru, 1/3 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczką suszonej bazylii. Całość dokładnie blendujemy. Krem możemy podać ze śmietaną, małymi grzankami lub podpieczoną bagietką z serem.