Krem z kukurydzy jest sycący, rozgrzewający i w sam raz na zimowo-wiosenną niezdecydowaną jeszcze pogodę.
Niewątpliwym plusem jest łatwość przygotowania, no i przede wszystkim smak, taki słodko-pikantny.
Składniki:
(dla 4 osób)
- puszka kukurydzy konserwowej (odsączonej z wody),
- 3-4 małe ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
- 5 plastrów boczku,
- 1/4 małej cebuli,
- 100g śmietany 18%,
- sól, pieprz, płatki chilli
Sposób przygotowania:
Kukurydzę, ziemniaki, boczek i posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni. Przekładamy całość do garnka z bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok.8-10 minut). Doprawiamy do smaku według uznania. Zupę blendujemy, dodając powoli śmietanę.
Podajemy z ciepłymi grzankami.
Dodatkowo do podania: grzanki z żóltym serem, prażone pestki słonecznika lub dyni, łyżka śmietany, skwarki z boczku.
To jeden z moich ulubionych kremów :))
Wygląda smakowicie 😉
I tak też smakuje. Polecam do wypróbowania:-)
Próbowałam zrobić i naprawde smakuje przepysznie 🙂