Ciasteczka tak proste w przygotowaniu, że poradzi sobie z nimi każde dziecko.
Wyśmienicie smakują jeszcze lekko ciepłe, najlepiej w towarzystwie gorzkiej herbaty, ulubionej kawy lub zimnego mleka.
Ciasteczka są kruche i rozpływają się w ustach.
Śmiało możemy zabrać je do pracy, by cieszyć się ich smakiem w przerwie na kawę.
Składniki :
(ok. 20 sztuk)
- 225 g mąki pszennej,
- 125 g miękkiego masła,
- 150 g brązowego cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g płatków migdałów,
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jajko i dalej ucieramy.
Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu dodajemy posiekaną czekoladę i pokruszone płatki migdałów-delikatnie mieszamy, najlepiej szpatułką.
Na formę z papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta na blachę i lekko spłaszczamy, nadając ciasteczkom kształt.
Ciastka pieczemy ok. 20-25 min. na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
Studzimy na kratce.