Ciasteczka z czekoladą i płatkami migdałowymi

Do słodyczy zawsze miałam ogromną słabość. Zwłaszcza do czekolady.

Pamiętam doskonale film Charlie i fabryka czekolady, gdzie główny bohater spełnia swoje marzenie i znajduje w czekoladkach Złoty Bilet, dzięki któremu może zwiedzić fabrykę czekolady.
Słabość pozostała, ale teraz staram się nieco racjonalniej patrzeć na wszelkie czekoladowe słodkości.
Ostatnio, bliska mi osoba będąca pod wpływem książki z pogranicza psychologii/NLP, gdzie znalazła temat dotyczący odżywiania, codziennie przypomina mi o cudownym działaniu gorzkiej czekolady. Z owej książki dowiaduję się, że GORZKA czekolada pobudza mózg, chroni przed chorobami serca i rakiem, a spożycie 50-150 g gorzkiej czekolady dziennie poprawia zdolność uczenia się i pamięć. Jedzenie GORZKIEJ czekolady nie jest uważane za zły nawyk, a nowoczesną metodę zachowania zdrowia.
W 1528 roku Cortez przywiózł do Europy ziarna kakaowca, które służyły właśnie jako lekarstwo!

Coś w tym musi być. Dla mnie czekolada zawsze jest dobrym sposobem na poprawienie nastroju.
Zatem dziś coś z czekoladą właśnie!

ciasteczkaSkładniki:
(ok. 30 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 125 g masła,
  • 2-3 łyżki cukru (jeżeli ciasteczka mają być bardzo słodkie proponuje 5 łyżek cukru),
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżka zimnego mleka,
  • 50 g czekolady (użyłam gorzkiej),
  • 20 g płatków migdałowych

ciastkaSposób przygotowania:

Mąkę, masło, kakao, cukier, jajko zagniatamy do jednolitego połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę, migdały i  łyżkę zimnego mleka. Zagniatamy i formujemy z ciasta kulę (gdyby ciasto było zbyt „gliniaste”, dłonie możemy posypać mąką i wtedy ostatecznie zagnieść ciasto), zawijamy w folię spożywczą. Na minimum 30 minut zostawiamy w lodówce.
Formujemy niewielkie kulki i lekko je spłaszczamy lub wałkujemy ciasto i wycinamy okręgi (moje ciasteczka nie mają idealnych kształtów).
Ciasteczka pieczemy na papierze do pieczenia przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasteczka będą jeszcze lepsze kolejnego dnia, gdy nabiorą kruchości.

ciacha

ciasteczkaczeko

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Ciasteczka z czekoladą i płatkami migdałowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *