Kruche tartaletki z jabłkami

Make it tasty ma już roczek!
Dokładnie rok temu, 26.11.2012 roku zamieściłam pierwszy wpis (przepis znajdziecie tu). Łącznie na blogu do tej pory znalazło się 50 wpisów. Stronę odwiedziło ponad 7 tysięcy unikalnych użytkowników, a liczba wizyt wyniosła ponad 8 tysięcy.
Nie było urodzinowego tortu, za to są spóźnione urodzinowe ciacha!

tartaletki z jabłkami

Składniki:

  • 90 g masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 200 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 2 łyżeczki cukru,
  • 7-8 jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 min.
Jabłka kroimy obieramy, kroimy na ćwiartki i dusimy na małym ogniu z dwiema łyżkami wody, aż całkowicie się rozpadną.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, odrywamy po kawałku i wylepiamy posmarowane uprzednio masłem foremki lub wałkujemy, wycinamy koła i układamy w foremkach. Spody podpiekamy przez ok. 5-7 minut, aż lekko się zrumienią. Następnie nakładamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

Tartaletki możemy podać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

tartaletkitartaletki jabłkowe

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *