Pomysł na prosty i smaczny obiad, którego przygotowanie nie zajmie nam całej wieczności spędzonej w kuchni (zwłaszcza że pogoda zachęca do spacerów i korzystania z wiosennego słońca!)
Czerpmy zatem z wiosny całymi garściami i cieszmy się jej nadejściem!
Składniki:
(dla 2 osób)
- 400 g filetu z łososia,
- 1 szklanka śmietany 30%,
- 1 mały por,
- pieprz,
- sól morska,
- 2 łyżki masła,
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Rybę płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, grilujemy na rozgrzanej patelni po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Pora płuczemy, kroimy w prążki.
Na osobnej patelni roztapiamy masło i dodajemy pora, od czasu do czasu mieszamy.
Zeszklonego pora zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość gotujemy na małym ogniu, do momentu aż sos się zredukuje.
Łososia podałam z ziemniakami z wody oraz surówką z marchewki i pora.
Yummy 🙂