Proste rzeczy są najlepsze.
Ostatnio zachwycam się prostymi makaronami z niewielką ilością składników, deserami, które nie wymagają długotrwałego przygotowywania i wygrzewaniem się w parku w promieniach letniego słońca.
Dzisiejszy przepis na makron z łososiem to właśnie prosty, a zarazem smaczny pomysł na letni obiad. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, a efekt gwarantowany!
Składniki:
(dla 2 osób)
- 100 g łososia wędzonego,
- 150 g makaronu tagliatelle,
- 150 ml śmietany 30%,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
- 1/4 cebuli pokrojonej w kostkę,
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia,
- kilka gałązek posiekanego koperku do podania,
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojonego w paski lub kostkę łososia, podsmażamy przez 1 min. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sól i pieprz – smażymy dalej przez 4-5 minut, by sos się zredukował.
Na koniec dodajemy makaron, mieszamy dokładnie całość.
Wykładamy na talerz, posypujemy koperkiem.